It feels Good to Give

door Héloïse d'Otreppe

630€ verzameld

Of er een corona-vaccin komt of niet, voor meer dan 20 procent van de Belgen lost dat hun grootste probleem niet op. Zij staan op het punt te verglijden in totale armoede, in een thuissituatie waar elke euro drie keer moet omgedraaid worden alvorens hij wordt uitgegeven aan wasmiddel, zeep, een nieuwe tandenborstel.

Een pijnlijke situatie die nog pijnlijker wordt wanneer je hoort dat er in ons land elk jaar miljoenen en miljoenen onverkochte, niet-eetbare producten gewoon verniétigd worden.

Voor het armoedeprobleem zal nooit een vaccin bestaan, maar als we samen aan de kar trekken kunnen we de situatie beetje bij beetje verbeteren.

Eén van die karren is Goods To Give, een organisatie die sinds 2012 heeft gebouwd aan een platform voor solidariteit waar onverkochte non-food producten bij mensen in nood terechtkomen en waarvan mijn nonkel, Dominique De Ville, de voorzitter van de Raad van Bestuur is.

Vorig jaar alleen al heeft Goods To Give bijna anderhalf miljoen producten herverdeeld en de zwaarte in veel levens een beetje lichter gemaakt. Maar anderhalf miljoen is slechts een begin. Het moet groter, beter, krachtiger. Maar dat kost geld en dus is elke donatie ongelooflijk welkom.

Help Good To Give en geef een kind een nieuwe boekentas, een mama een vooraadje wasverzachter en een papa een nieuwe outfit om te kunnen solliciteren.

Klik hier om een bijdrage te storten.

Alvast heel erg bedankt!

Hélo

— Héloïse

Goods to Give in 1 minuut

Elk jaar blijven er binnen het gewone commerciële circuit essentiële non-foodproducten ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro onverkocht in België. Deze goederen worden vaak nog vernietigd, terwijl ze juist ten goede kunnen komen aan mensen in armoede.

Op basis van deze twee observaties heeft een groep Belgische ondernemers in 2012 Goods to Give opgericht Goods to Give is een solidaire webshop die de bedrijfswereld enerzijds en de armoede-organisatiesanderzijds met elkaar verbindt. Bedrijven doneren hun non-foodoverschotten aan Goods to Give. En vervolgens worden die op een economische, efficiënte en traceerbare manier herverdeeld.

Professionalisme, een grote opslagcapaciteit, en een "pull" -distributiemodel (sociale organisaties bestellen volgens hun noden) kenmerken de organisatie Goods to Give. Bovendien is het model uniek in België.
Om het budget in evenwicht te kunnen houden, vraagt Goods to Give van sociale organisaties een bescheiden bijdrage voor de logistieke kosten en moet ze daarnaast nog rekenen op de steun van mecenassen. Het is echter onze ambitie om de organisatie volledig zelf financierend te maken en zo onze duurzaamheid te verzekeren.

De waarde van de sinds 2013 herverdeelde non-foodproducten bedraagt meer dan € 20 miljoen. In 2019 werden 1.401.330 nieuwe non-foodproducten met een waarde van meer dan € 4,1 miljoen herverdeeld. 63 gerenommeerde bedrijven werken al samen met dit "Business to Social" (B2S) -platform, dat zich momenteel richt op een netwerk van meer dan 350 sociale organisaties in heel België, en meer dan 210.000 mensen in precaire omstandigheden helpt.

Waarvoor worden uw giften gebruikt?

Uw donaties worden, na aftrek van de kosten die zijn gemaakt door het bedrijf Raise & Shine scrl (de organisator van deze crowfunding-operatie), integraal gebruikt voor het sociale doel van Goods to Give. Ze hebben twee doelen:

De hersencapaciteit vergrotenen creëren

Sinds 2012 hebben we het lichaam van Goods to Give uitgebouwd: armen, benen, de romp en het hoofd. Deze logistieke organisatie maakte het mogelijk om miljoenen producten te herverdelen. Nu is het tijd om de hersencapaciteit te vergroten, , d.w.z. de intelligente tools ontwikkelen die al onze activiteiten zullen beheren en alle productstromen in realtime zullen volgen (aard, hoeveelheid, geografische spreiding, frequentie, orderprofiel van elke vereniging, enz.), zodat we de goederen verfijnen tot de Goods to Give barometer. Deze barometer geeft, als een Business Intelligence Tool, aan wat waar nodig is.
De ERP (Enterprise Resources Planning) die we recent hebben geïmplementeerd en het onderhoud ervan vertegenwoordigen een investering van 100.000 € over drie jaar (van 2020 tot 2022).

Werkkapitaal verzekeren

Goods to Give is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van dappere mecenas-bedrijven, maar ook dankzij onze eigen inkomsten - de bijdragen aan de logistieke kosten die door de begunstigde instellingen zijn betaald. Tot op heden heeft Goods to Give geen kapitaal, noch reserves. Ondertussen vereist onze groei werkkapitaal gezien de verwerkte volumes en € 100.000 is het bedrag dat hiervoor naar onze mening minimaal noodzakelijke is.

Wat zou er gebeuren als we de doelstelling van € 200.000 zouden overschrijden?

We zouden deze donaties accepteren om enkele belangrijke toekomstprojecten versneld op te starten. Dit met het doel om sneller te kunnen groeien zonder onze gezonde kostenstructuur teveel te moeten herzien. Eén van onze dromen is om Goods to Give te laten uitgroeien tot een sociale onderneming waarbij er voor de logistiek een grootschalig tewerkstellingsproject wordt uitgebouwd. Hiervoor zijn natuurlijk partners nodig, maar zeker ook startkapitaal.

Schenkers (13)

13 top schenker steunen "It feels Good to Give"
50 €
Maxime  —  9 maanden geleden

Top d'avoir investit du temps pour faire connaître cette organisation.

150 €
Anoniem  —  11 maanden geleden

Merci de nous faire connaître G2G

50 €
Aymeric  —  11 maanden geleden
100 €
Dominique  —  11 maanden geleden
40 €
ETIENNE  —  1 jaar geleden

Bravo. Belle initiative.

20 €
Barbara  —  1 jaar geleden
40 €
Alex  —  1 jaar geleden

Succes met de crowdfunding!

50 €
Bob  —  1 jaar geleden
10 €
Anne-Sophie  —  1 jaar geleden
50 €
Tine dirckx bvba  —  1 jaar geleden